История на LED осветлението и как работи то?

19.03.2015 18:41

История на LED-овете

    Както Вие, така и аз си мислех, че светодиодното осветление е съвсем нова прищявка на осветителната индустрия. Но… се оказа, че LED технологията всъщност има доста дълга история и не е чак толкова нова както повечето хора си мислят. LED или light-emitting-diode светлината съвсем в началото, говорим за зората на миналия век, била много слаба и неясна жълта светлина, която обаче с времето и технологичните пробиви прогресирала до ясната и силна светлина, която познаваме днес.









 
    През 1907г. британският учен Henry J. Round от Marconi Labs открил, че съединението на полупроводник произвежда светлина. Тази светлина, за жалост, била прекалено слаба за да създаде интерес за допълнително проучване. Така LED-овете били забравени до второто десетилетие на 20в., когато започнали подобни експерименти в Германия и Русия. Олег В. Лосев създал първия LED, но неговият научен труд никога не пробил границите на майка Русия. По същото време немските учени Bernhard Gudden и Robert Pohl експериментирали с фосфорни материали направени от цинков сулфид с мед (Zns:Cu). Тези опити също обаче не постигнали огромни резултати.
    През 50-те години на 20в. британски експерименти в електролуминисценцията (кажете го от първия път), използващи полупроводник наречен галиев арсенид (GaAs), довели до разработването на първия инфрачервен диод. Тези ранни разработки обаче трябвало да бъдат съхранявани в течен азот по време на експлоатация.

    Поради тази причина страшно много усилия били нужни за да се произведе осветление, което да работи на стайна температура. През 1955г. Rubin Braunstein открил и докладвал за производството на инфрачервена светлина, използвайки различни полупроводникови сплави. Bob Biard и Gary Pittman от Texas Instruments последвали примера и продължили опитите с инфрачервената светлина, която била произвеждана от прилагането на електроенергията върху галиев арсенид.

    През 1962г. Nick Holonyak Jr от General Electric Company (GE), създал първия видим светлинен спектър, който бил в червена светлина.

  Това откритие му спечелило титлата “Бащата на светодиодите”. По-късно Holonyak и неговият бивш студент M. George Craford изобретили първия жълт LED и в крайна сметка много по-яркия червен и червено-оранжев светодиод през 1972г.

    80-те били белязани със създаването на светодиода направен от галий-алуминиев-арсенид. Това иновативно осветително решение можело да се манипулира за да излъчва червена, жълта, оранжева и зелена светлина и било 10 пъти по ярко от миналите LED модели. С развитието на LED-а от алуминиев-фосфид-индий-галий през 90те, областта на светодиодното осветление се превърнало в едно от доминиращите решения с широкоспектърно приложение в търговското осветление.






 

    Изминатия път от слабите с ниска мощност LED-ове от началото на 20ти век до тези с ясна и силна светлина, които познаваме днес, е бил бавен и стръмен. Обаче резултатът, поне според мен, си заслужава. Силата на светлината и големия избор от цветове е полезен и приложим на много места. Може би, учените от миналия вик никога не са си представяли, че техните открития ще бъдат в основата на всичките тези технологични пробиви. Благодарение на тях светодиодното осветление може да бъда открито в повечето домове и бизнеси в съвременното общество. Така че, положените усилия със сигурност са си стрували, въпреки бавното пълзцене из целия цветен спектър за да се стигне до днешната технология.

Източник: https://www.krushka.net