Някои факти за светлината

19.03.2015 18:13

Питали ли сте се някога, откъде учените (астрофизиците) знаят какви са съставките на Вселената, звездите, планентите, кометите, астероидите и всички далечни космически обекти, често намиращи се на стотици хиляди светлинни години от нас? На пръв поглед това им умение изглежда абсолютно магическо и нереално.

Ето и отговора :

*Електромагнитните вълни (светлина) си взаимодействат с частиците на всяко едно вещество във вселената .

*Когато те минат през даденото вещество, частиците на веществото поглъщат (абсорбират) енергия от лъчите и преминават от основно във възбудено състояние.

*Всяка частица, обаче, се стреми да се върне в основното си състояние, при което погълнатата енергия се освобождава или чрез предаване на кинетична енергия на другите частици и се превръща в топлина, или като се излъчи електромагнитна вълна (тези вълни се наричат емисии).

*Всяка емисия (електромагнитна вълна) е с различна честота на трептене.

*Ектромагнитният спектър е съвкупност от всички електромагнитни вълни в природата, разделени пространствено и подредени по дължина или честота на трептене на вълната.

*По този начин светлината ,която наблюдаваме ,достигаща до Земята от всички кътчета на вселената носи изключително точна информация ,както за химическият състав, така и за количеството на всеки от елементите в дадена част на вселената (та дори и за минимални примеси).

Ето как изглежда спектъра на всеки един от химическите елементи:



(Изглежда като бар-код smile emoticon ,като тъмните линии са липсата на светлина ,която бива абсорбирана от частиците на атома (въпросното трептене или мигане , за което говорихме по-горе) а цветовете различната дължина на електромагнитната вълна(светлината). )